Як підтримати себе в умовах війни

Підтримуючи себе, ми можемо собі суттєво допомогти. Саме психологічна стійкість або сила духу, надія, мрії або планування майбутнього (наприклад з кимось побачитись чи щось зробити або створити) допомагали в’язням концтабору вижити у надважким умовах. Про це свідчать розповіді Віктора Франкла.

Відчай та паніку можна перемогти, що і продемонстрували багато прикладів (в тому числі особистий досвід).

Ось 10 порад:

  1. Глибоко подихайте. Зробіть глибокий вдих і дууууже повільний видих. Щонайменше 5 разів, повільно.

  2. Зосередьтесь на приємних (позитивних) думках. Думки про негативні сценарії чи жахливі факти війни налаштовують мозок на паніку. «Примушуйте» себе думати про приємне для вас, і немає різниці, чи це правда: зараз треба перемкнути потік думок з фільму жахів на приємний, спокійний фільм.

  3. Якщо є можливість, спіть, їжте. Організм потребує енергії, сон - найкраще відновлення.

  4. Відчуйте в чомусь контроль. Наприклад, згадайте, що ви сьогодні зробили або можете зробити: помити голову, купити хліб, поговорити з близькими по телефону, прочитати статтю про самозаспокоєння , почистити зуби, або просто масажуйте собі живіт чи ноги (це також корисно).

  5. Підтримуйте зв'язок з іншими. Переписуйтесь, телефонуйте, є зараз безкоштовні групи підтримки. Ви не самі в цій важкій ситуації. Людина - істота соціальна, шукайте спілкування. Намагайтеся знайти людину, яка на вас позитивно впливає, підбадьорює, більше комунікуйте з нею.

  6. Подихайте свіжим повітрям. Якщо є можливість, виходьте на вулицю щодня, хоча б ненадовго. Додатково можна зробити неінтенсивні фізичні вправи (присісти декілька разів, відтиснутись від підлоги).

  7. Зробіть перерву від інформаційного потоку. Хоча б на 2 години.

  8. Приймайте душ, вмивайтесь: вода освіжає, відновлює.

  9. Використовуйте творчість та мистецтво як засіб заспокоєння: читайте, дивіться фільми, послухайте подкасти, приготуйте пиріг.

  10. Відчуйте любов до себе та гордість за себе.

Не жалійте себе, а навпаки будьте вдячні собі, що можете читати цей пост, думати, дихати, а значить і перемогти внутрішній морок. Переродитися для нового світогляду, цінностей, нового життя. Це цілком можливо!

На щастя, в людині є глибокі резерви витримки та сил – згадайте інші особисті прийоми для підтримки сил та заспокоєння, які ви робили, коли було важко. Будь ласка, доглядайте за собою!

Олена Тертишник, квітень 2022

ПопередняНаступна