Хвороби душі

Філософиня і психоаналітикиня Юлія Крістєва повертається до питання, що являє собою душа і чим вона визначається. Психіка, на її думку, є таким прообразом душі, яка «рятує нас від біологічного фаталізму і формує нас як володіють даром істот» Крім того, терапевтична і моральна цінність психіки проявляється у зв'язку між мовцем і слухачем. Аналогічно до хвороб тіла існують і хвороби душі, проте згідно з Фройдом душа, хоч і «вкорінена в біології за допомогою потягів», все ж залежить від автономної логіки суб'єкта і «дає початок психологічним і соматичним симптомам та видозмінюється під час переносу».

Авторка вказує, що в період прогресу природничих наук важливість душі або психічного життя нівелюється, виникає загроза психологічної бідності і смерті душі, або ж заміна на штучну душу, «ампутована суб'єктивність».

Сучасну людину Крістєва представляє, як нарцисичну особистість, яка страждає, і не відчуває докорів сумління. Якщо вона не в депресії, то у первертному задоволенні, яке масово пропонується суспільству, але яке не дає задоволення. І найголовніше вона важко усвідомлює свою власну подобу, так як позбавлена сексуальної, суб'єктивної або моральної ідентичності.

Таким чином «сучасна людина втрачає свою душу, проте не знає про це».

Олена Тертишник, червень 2017

Наступна